EU : Forbrugere skal have ret til reparation

Det skal være lettere at skille en smartphone ad og reparere den. Sådan lyder det fra EU i ny handlingsplan for cirkulær økonomi.

Smartphones, computere og printere skal have længere levetid, lettere kunne repareres og nemmere at genanvende. Det er hovedpunkterne i en ny plan for cirkulær økonomi som EU-Kommissionen har præsenteret i starten af marts.

Fra næste år har de europæiske forbrugere udsigt til at få en ny rettighed: Retten til reparation. Sådan lyder det fra EU-Kommissionen, som onsdag har lanceret en ny handlingsplan for cirkulær økonomi i Europa. Planen er et delelement i den nye store New Green Deal, som er EU-Kommissionens plan for reduktion af drivhusgasser.

»For at opnå klimaneutralitet i 2050, bevare vores miljø og styrke den økonomiske konkurrencedygtighed, har vi brug for cirkulær økonomi. I dag er vores økonomi primært lineær, og kun 12 procent af materialer og ressourcer bliver ført tilbage i økonomien. Mange produkter går i stykker for nemt, kan ikke genbruges, repareres eller genanvendes eller er kun fremstillet til engangsbrug,« siger Frans Timmermans, vicepræsident i EU-Kommissionen og ansvarlig for New Green Deal i en pressemeddelelse.

Derfor skal europæiske forbrugere have bedre muligheder for at få repareret forbrugerelektronik som smartphones, tablets, printere og bærbare computere fra 2021. Det skal ske vil at stramme lovgivningen for elektronikprodukter, der sælges i EU, blandt andet ved at give lettere adgang til manualer, reservedele og reparationsservices, ligesom EU fortsætter med at arbejde for en fælles oplader-standard.

EU-Kommissionen vil også undersøge, hvordan de kan lovgive sig mod planlagt forældelse, blandt andet ved at tvinge producenter til at garantere levetider for produkter, der rækker ud over den nuværende to-årige garantiperiode. Samtidig vil kommissionen gøre det muligt for medlemslande at bruge momsregler til at tilgodese nye reparationstjenester. En central del af planen bliver at udvide det eksisterende Ecodesign-direktiv, så det omfatter flere produktkategorier, herunder forbrugerelektronik som smartphones, tablets og computere.

Tyskland tyvstartede

Sidste uge præsenterede Tyskland en lignende handlingsplan med fokus på forlænget levetid og bedre genanvendelse af forbrugerelektronik. En del af de tyske forslag går igen i den nye europæiske plan. Blandt andet har Tyskland foreslået at forbyde destruktion af elektonikprodukter, der ikke kan sælges.

Det foreslog EU-Kommissær Frans Timmermans allerede sidste år, i kølvandet på afsløringer fra den franske tv-station M6 af, hvordan amerikanske Amazon destruerer tusindvis af usolgte produkter på et distributionscenter i Frankrig, blandt andet fjernsyn og legetøj.

Samtidig har EU grebet den tyske idé om et digitalt produktpas, der skal følge alle elektronikprodukter og indeholde en række oplysninger om, hvordan produktet er produceret, hvordan det bedst repareres, hvor reservedele er tilgængelige, og hvordan produktet bortskaffes.

Mødes med moderat optimisme

Den nye plan bliver modtaget med moderat optimisme hos miljø- og forbrugerorganisationer.

»Handlingsplanen for cirkulær økonomi kan være et vendepunkt for bæredygtighed i Europa og forhåbentligt inspirere i resten af verden. Den viser, at de nødvendige systemiske forandringer er inden for rækkevidde. Nu skal EU-institutionerne og regeringen forvandle deres løfter til lov for at sikre den størst mulige reduktion af CO2-udledning og ressourceforbrug,« siger Stephane Arditi, Policy Manager for cirkulær økonomi i EBB, den europæiske sammenslutning af miljøorganisationer.

Handlingsplanen overser dog et vigtigt element lyder det fra EEB.

 »Forslaget kommer omkring det meste, men forholder sig ikke eksplicit til Europas overforbrug af ressourcer. Uden bindende EU-mål risikerer regeringer at miste momentum og negligere de fundamentale mål med at reducere vores forbrugaftryk,« siger Stephane Arditi.

Handlingsplanen for cirkulær økonomi er ikke kun fokuseret på elektronik, men indeholder også forslag, der er rettet mod bedre indpakning og emballage af produkter, og skærpede krav til genanvendelse af plast og tekstiler. Kommissionen barsler desuden med en plan for bæredygtigt byggeri og forskellige initiativer til at begrænse madspild.

 Ingen udsigt til udskiftelige batterier

I et tidligere lækket udkast til handlingsplanen skulle der angiveligt have været forslag om mere specifikke produktkrav, blandt andet udskiftelige batterier. Selvom den nye handlingsplan indeholder en række ønsker til mere bæredygtige og genanvendelige batterier, står der ikke umiddelbart, at der bliver stillet krav om udskiftelige batterier i eksempelvis smartphones.

Kilde: Laurids Hovgaard, Ingeniøren 11.3.2020