Arabiske kvinder på valg boomer

Midt i en urolig, blodig tid i den arabiske verden engagerer flere kvinder sig i politik end nogensinde før. I maj 2018 var der valg i tre arabiske lande, og rekordmange kvinder var opstillet. I Tunesien blev derafholdt det første lokalvalg nogensinde, hvilket var et afgørende skridt i landets retning mod et mere demokratisk og mere decentraliseret styre. Halvdelen af alle kandidater var kvinder, og landets nye valglove påbød partierne at plcere en kvinde øverst på valglisterne i mindst halvdelen af deres valgdistrikter.

Ved parlamentvalget i Irak var 37% af kandidaterne kvinder. Det er den hidtil højeste andel, og måske kan det ses som et bevis på kvindernes voksende indflydelse, at deres modstandere anvendte de mest ufine metoder – deriblandt sexvideoer –at plette deres modstandere.

Endelig var der også parlamentsvalg i Libanon hvor den etablerede elite – bestående hovedsageligt af mænd – længe har siddet tungt på det politiske system. Et nyt valgsystem  gav dog en lille åbning for nye partier, og den chance greb mange kvinder. 14 % af de opstillede kandidater var kvinder og halvdelen af disse repræsenterede nye partier og lokallister. Kilde: 360grader – juni 2018