Rekord-mange klimaretssager – den første sag er vundet

2017 var rekordår for retssager mod fossile selskabers ansvar for klimaskader og de har potentiale til at kunne begrænse CO2-udledningen.

Flere sammenligner situationen med retssagerne mod tobaksproducenterne, der godt vidste, at deres produkter var skadelige, men såede tvivl om spørgsmålet, indtil de senere ved retten blev gjort ansvarlige for den skade, de havde påført rygerne.

Enhver, der fortsat handler, som om klimaforandringen ikke eksisterede, løber en risiko. Bølgen af klimaretssager bliver sandsynligvis “en seriøs drivkraft for energitransformationen”, konkluderer Carbon Boomerangs forfattere.

En række borgere førte i 2015 en retssag mod Hollands regering for ikke at gøre nok mod klimaforandringerne – og de vandt. Zetland har lavet en analyse. Læs den her.