Mælkesyrefermenteret raps kan give gennembrud i kamp mod multiresistente bakterier

MEC_RapsAf Bodil HM Olsen

Svin der fodres med mælkesyrefermenteret raps er markant sundere på grund af foderets indvirken på svinenes mave- og tarmsystem. Det betyder er meget lavere forbrug af antibiotika i svineproduktionen. Svinefoderet er lavet af lokaldyrket raps, så her er også en miljømæssig fordel fremfor det dyrere sojaprotein importeret fra Sydamerika.

Det jyske firma Fermentationexperts, der laver det mælkesyregærede svinefoder bruger biprodukter fra fødevareproduktionen til deres produkter. Det kan f.eks. være de rester, der er tilbage efter der er presset olie ud af raps eller solsikkefrø.

De har dog set de mest bemærkelsesværdige resultater med fermenteret raps. Men da de gerne ville have håndfaste videnskabelige beviser for raps-foderets gode virkning, indledte Fermentationexperts et samarbejde med forsker ved Københavns Universitet Svend Roesen Madsen. Målet er at identificere  det eller de stoffer, der gør fermenteret raps så sund. Fermentationexperts håber dermed, at de kan overbevise kunderne om produktets fantastiske egenskaber, for de er hidtil blevet mødt med en vis skepsis, fordi resultaterne næsten virker for gode til at være sande.

– Vores undersøgelser tyder på, at mælkesyrefermentering af raps resulterer i dannelsen af nye stoffer, som kan eliminere sygdomsfremkaldende bakterier. Der er massivt behov for identifikation af ny antibiotika, og hvis vi lykkes med projektet, har det potentiale til at skabe et gennembrud i den globale kamp mod multiresistente bakterier, fortæller Svend Roesen Madsen.

Kilder: Innovationsfonden, Fermentationexperts.com

 

Du kan læse mere her