“Vand-batteri” til vindmøller

MEC_Vandbatteri
Af Bodil HM Olsen

El Hierro, der er den mindste af de spanske Canarieøer, går hele vejen med vedvarende energi. De har opsat 5 vindturbiner med en kapacitet på ialt 11.5 megawatt, der er mere end nok til at forsyne øens 10.000 indbyggere med energi.

Som back-up når der ikke er vind nok, har de lavet et low-tech “vand-batteri”. Overskudsenergi fra vindturbinerne bliver brugt til at pumpe vand op i et reservoir ved et vulkankrater 700 meter over vandlinjen. I stille vejr når vindturbinerne ikke kan producere energi nok, åbnes der for sluserne i det højtliggende reservoir og tyngdekraften ordner resten. Undervejs opfanger vandturbiner energien i det nedadstrømmende vand og omdanner den til el.

El Hierro brugte tidligere 40.000 tønder olie om året for at dække indbyggernes energibehov. Denne udgift bliver nu elimineret samtidig med at øen  nedsætter dens CO2-udledning med 18.700 tons om året.

Du kan læse mere her