Ny AIDS-medicin forhindrer smitte

En undersøgelse i Afrika bekræfter, at HIV-syge kun har en minimal risiko for at smitte, hvis de tager ny medicin.

 Af Cecilie Dahlerup

SUNDHED: AIDS-medicin virker mod smitte. Det er resultatet af en afrikansk undersøgelse som Africa Centre for Health and Population Studies står bag. Foskningscentret har siden 2003 fulgt to områder i Kwa-Zulu Natal og har konstateret en forskel på, hvorvidt befolkningen tager AIDS-medicin eller ej, i forhold til hvor mange der er blevet smittet med HIV i perioden.

Den væsentlige forskel på de to områder er, at der et sted har været adgang til medicinsk behandling, som der ikke har været det andet sted. I alt har 16.500 raske personer deltaget og det er derfor en meget grundig undersøgelse.

Forskerne kan konkludere, at 2,6 pct. af deltagerne blev smittet med HIV. Men der var stor forskel på, om de boede i et område med adgang til medicin eller ej. For i det ene område tog mere end 30 pct. smittede medicin mod deres sygdom og det bevirkede, at der blev smittet 40 pct. færre personer end i det område, hvor kun få syge tog medicin. Det er nu bekræftet at AIDS-medicin kan nedbringe smitte med 96 pct. AIDS er et stort problem i Afrika.

 Læs også:

 http://www.u-landsnyt.dk/blog/7/gode-aids-nyheder