Uganda nyder godt af LED-pærer

Den danske virksomhed Energi Nord har startet et samarbejde med en global koncern om at give afrikanerne billigere adgang til miljøvenlig el.

Af Cecilie Dahlerup

SOLCELLER: Sol er der nok af i Afrika i dagtimerne, men det er ret nyt, at det udnyttes til energi via solceller. Traditionelt bruger den fattige befolkning i Uganda petroleum, som både forurener og er dyrt. I Uganda har 80 pct. af befolkningen ikke adgang til el, og der er mørkt 12 timer i døgnet. Men nu er lysere tider på vej i mere end en forstand ifølge Dansk Energi. Energi Nord har indgået en aftale med AkzoNobel , et  globalt malerfirma, om et sponsorat som skal tilgodese projektet ”Lys i Afrika” iværksat af Energi Nord.

6.640 familier har allerede fået gavn af de nye solcellelamper og 5000 til er på vej.  Og virkningen er markant. Børn kan komme til at læse lektier om aftenen og hverdagen er blevet meget lettere for familierne. De penge de sparer, køber befolkningen mere mad for og børnene får bedre uddannelse. Projektet har desuden uddannet ti lokale elektrikere. Det er muligt for andre – både private og virksomheder – at støtte projektet.

Læs mere:

http://www.lysiafrika.dk/dk/energi_nord/