Gode grin er også nødhjælp

Bange børn i katastrofeområder bliver tryggere af korttricks, junglering og lagkagekomik

Af Cecilie Dahlerup

KRISEHJÆLP: Store naturkatastrofer kan efterlade ofrene – og heriblandt mange børn – så traumatiserede, at de er bange for at gå ind i bygninger og det har været tilfældet i Tahiti efter den store jordskælvskatastrofe i 2010.  Den nødhjælp ofrene sædvanligvis har fået, har været for at imødekomme deres umiddelbare behov for mad og medicin.  Men klovne kan trylle med triste menneskers humør.

Den internationale klovnegruppe – Klovne uden grænser ( Clowns Without Borders, CWB) – har fundet en meningsfuld niche for underholdning og har hjulpet børn blandt andet i Tahiti til at genfinde deres lyst til smil og grin og komme sig over traumer. De har kunnet få folk til at gå indendørs igen, da andre ikke kunne.

Gruppen består af en række frivillige fra ni forskellige lande og er iværksat af den spanske klovn Tortell Poltrona i 1993, da han blev inviteret til at optræde i en  flygtningelejr i Kroatien. Mere end 700 børn overværede forestillingen dengang og de bekræftede ham i, at der er et behov for klovne i nødssituationer.  Siden er gruppen vokset og optræder hundredevis af gange hvert år i lande som Libanon, Sydafrika, Isarel og Palæstina.

Læs mere:

http://www.clownswithoutborders.org/