Solkoger vinder klimapris

En papkasse til 40 kr som bruger solkraft til at lave mad, sterilisere vand og som kan hjælpe 3 milliarder fattige med at reducere udledning af drivhusgasser, har vundet en pris på 75.000 USD i en konkurrence om ideer, der kan modvirke den globale opvarmning.

“The Kyoto Box” eller Kyoto-kassen, opkaldt efter FN’s Kyoto-protokol, der har som mål at reducere udledning af drivhusgasser, kan hjælpe milliarder af mennesker som bruger brænde til at lave mad. Den gør det også nemmere at koge urent vand. Og så koster den kun 5 euro eller knap 40 kr. at fremstille.

Solkogeren er udviklet af norske Jon Bøhmer, der siger at kassen vil redde både liv og træer. På 2 timer kan den koge 10 liter vand, nok til at dække en families behov for rent drikkevand. Samme familie vil på et år spare 2 tons CO2. Hvert ton er 10 euro værd og det er meningen at ulandene skal kunne sælge den sparede udledning og dermed kunne finansiere produktionen af solkogeren.

Konkurrencen The FT Climate Change Challenge var udskrevet af Financial Times og Hewlett Packard samt gruppen Forum for the Future.

Læs mere på Forum for the Future og på Dagbladet.no