En banebrydende virksomhed kombinerer god forretningsans med socialt engagementved at bygge fabrikker i ørkenen med skoler tilknyttet til medarbejdernes børn.
Af Rupal Pandya og Cecilie Dahlerup
ØKOLOGI: I Egypten har virksomheden Sekem udviklet sig til en sund forretning. Den startede i 1977 og havde på det tidspunkt vidtstrækkende planer om at opfylde nutidens udfordring om en bæredygtig menneskelig udvikling. Det sker nu ved at bidrage til en omfattende udvikling af den enkelte medarbejder, samfundet og miljøet.
Der foregår et samarbejde af både økonomiske, sociale og kulturelle interesser og principperne for organisationen er baseret på videnskab, kunst og religion. Navnet SEKEM er en oversættelse af en hieroglyf, som betyder “vitalitet”.
Grundlæggeren Dr. Ibrahim Abouleish iværksatte SEKEM på et areal på 70 hektar ørkensand og begyndte med biodynamisk dyrkning, men hans projekt udviklede sig hurtigt. For sin mangeårige indsats har han modtaget “RIGHT LIVEIHOOD award” også kendt som den alternative Nobel pris.
SEKEM initiativet har etableret flere specialiserede virksomheder for at udvikle produktionen og markedsføringen af de produkter, som bliver fremstillet. De hedder ATOS – Phyto-Pharmaceuticals, ISIS – økologiske fødevarer, NatureTex – Økologisk bomuld Tekstiler, Vægten – økologisk dyrkning, LOTUS – Tørret Økologisk Urter
& krydderier og HATOR – friske økologiske produkter.
Udover datter-virksomheder indbefatter SEKEM også det Egyptiske Biodynamic Association (EBDA), Helioropolis University for bæredygtig udvikling og det Egyptiske Samfund for den Kulturelle Udvikling (ESCD).
SEKEM er et eksempel på, hvordan en virksomhed i et udviklingsland kan bruge en forretningsmodel med socialt sigte. Med sin succes har SEKEM integret den sociale og kulturelle udvikling i samfundet med en god økonomi.
Læs mere: