Insektmad vinder frem

Det er Singapore der er længst fremme med at lave mad af insekter, der ikke er truede. Faktisk har de forsket i potentialer i 16 forskellige insekter, som alle anses for egnede til at spise. Heriblandt fem bille-arter – ja sågar en honningbi-art.

Der er en restaurant House of Seafood som har ikke færre end 30 retter hvor insekter i større eller mindre grad indgår. F.eks. en sushi som toppes med silkeorm og fårekyllinger. I England er åbnet en restaurant, der hedder Yum Bug, der har flere insektretter i deres menu.

”Det er gode nyheder, siger Nick Rousseau, der har grundlagt UK Edible Insect Association. Insekter er fantastiske. Vi holder konstant øje med hvordan andre lande gør fremskridt med at åbne op for disse potentielt værdifulde næringsstoffer. Det opmuntrer os i England til at følge trop”.

Insekter har igennem længere tid været i søgelyset som gode alternativer til andre proteingivere som køer og grise. At producere mad ud af 1 kg insekter udleder 1800 gange mindre CO2 end 1 kg oksekød – 700 gange mindre end 1 kg svin.

Iøvigt er 80% af insektets kropsvægt muligt at udnytte som føde. Sammenlignet med 55% af en gris eller kylling. 40% af kalvekød.

Næringsværdien i insekter er i øvrigt meget lig næringen i husdyr. Der er den samme aminosyre, der er masser af antioxidanter og mange andre kendte næringsstoffer – og faktisk en bedre kilde til næring end en række plantebaserede proteiner.

Insekter kræver ikke en regnskov. F.eks. er organisk affald god kilde til foder. De kræver et langt mindre økologisk fodaftryk. Markant mindre landareal og brug af vand end anden form for protein-produktion. Endelig udleder de slet ikke de mængder af metan som især kvæg gør.

I øvrigt skal nævnes at United  Nations Food and Agriculture Organisazion også har fokus på insektbaseret mad som alternativ og bæredygtig produceret føde.

Derudover indgår insektmel i f.eks. pasta, chokoladebarer og kiks.

På spørgsmålet om hvorfor insektbaseret mad ikke er mere udbredt giver Rousseau udtryk for frustration.  Han siger at EU-bureaukrati er meget restriktiv med godkendelse af insektbaseret mad – og godkendelse af foder til insekter.

Meget tyder på at det vil være i Øst-asien de fortsat vil have førertrøjen hvad angår insektbaseret mad.

Kilde: PositiveNews

Skriv en kommentar