For to år siden slettede Wales 31 store vejprojekter fra tegnebrættet for klimaets skyld, og omkalfatrede flere andre. Vanetænkning står i vejen for at nå klimamål, mener landets tidligere transportminister, der holdt brandtale til dansk konference.
Den walisiske politiker Lee Waters benytter sig ikke af underdrivelser, når han beskriver ulemperne ved den måde, man har planlagt infrastruktur på i årtier. Hvordan det skader både klima, biodiversitet og sågar økonomi.
Waters, der indtil marts 2024 var minister i landets Labour-regering, indtog mandag sidste uge i januar den store keynote-scene på Ingeniørforeningen IDA’s konference Fremtidens Transport, med et markant budskab. Det var ikke til at tage fejl af: Det er slut med at tro, at flere vejbaner løser nogen problemer. Heller ikke problemer med trængslen.
Som transport- og økonomiminister og senere klimaminister for Wales var Waters med til at træffe den opsigtsvækkende – og politisk omstridte – beslutning i 2023 om at skrotte eller stærkt nedjustere 31 ud af cirka 50 planlagte nationale vejprojekter. Blandt de skrottede projekter var flere nye motorveje og en tredje bro til øen Anglesey. Kun 15 projekter fik lov at overleve, hvoraf flere måtte gennem nogle ændringer.
Ifølge politikeren er det ikke denne nedbarbering af betonprojekter, der er »crazy«, men tværtimod det, som oprindeligt var på tegnebrættet. Vejprojekterne var planlagt ud fra en klassisk samfundsøkonomisk vurdering, som ifølge Lee Waters vægter forkortelser af rejsetid uforholdsmæssigt meget over andre hensyn som klima eller »uerstattelig« natur:
»Det er ikke en løsning på de udfordringer, vi står over for. Der er en kognitiv dissonans mellem det vi siger, vi burde gøre, og det, som systemet rent faktisk leverer,« siger han.
Kilde: MobilityTech