Siden 2016 har landbruget i den indiske delstat Sikkim været 100% økologisk dyrket. Omlægningen startede tilbage i 2003, hvor staten gav sig et årti til at overgå til 100 procent organisk. Oddsene var i deres favør. Sikkim er Indiens mest tyndt befolkede stat (86 personer pr. Km).
Dens hovedsageligt subsiderede gårde var, og fortsætter med at være, spredt tyndt over bjergrigt terræn, hvilket gør det dyrt at levere uorganiske gødninger. Derfor var brugen af hjemmedyrket organisk gødning og vermicompost (kompost skabt af ormeaffald) meget over normen.
Det hjalp også, at den lokale befolkning allerede forstod værdien af økologisk mad. “Som børn blev vi lært, at basti (lokale) grøntsager dyrket uden kemi fra små landmænd var de bedste grøntsager at spise,” siger Renzino Lepcha, administrerende direktør for Mevedir, et økologisk landbrugs-forretnings- og certificeringsbureau i Sikkim.
Indsatsen i Sikkim er blevet påskønnet af FN’s fødevare- og landbrugsorganisations Future Policy Gold Award i 2018.
Læs mere her, hvor man også kan læse om hvad der sker – med Sri Lanka som afskrækkende eksempel – når omlægningen til økologi går for hurtigt.