Conservation agriculture får grønt stempel for at være CO2-neutral

Et nyt tyske studie viser, at man ved at dyrke jorden efter principperne i conservation agriculture kan gøre planteavl CO2-neutral. – Nu har vi papir på, at det virker, siger formand for Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK), Henrik Terp.

Fortalere for CA, herunder FRDK, har i årevis fremført, at man ved at dyrke jorden efter principperne i conservation agriculture kan opnå klimafordele. Blandt andet fordi man lagrer kulstof i jorden.

Det har mødt meget kritik – også fra danske forskere – men nu bakker tyske forskere op om påstanden. CA er klimavenligt i den grad, at det har potentialet til at gøre planteavl klimaneutralt.

Det viser et studie og beregninger fra Hohenheim Universitet i Stuttgart i Tyskland, hvor man er kommet frem til, at man med CA kan opnå en positiv klimagevinst på 4 ton CO2-ækvivalenter pr. hektar pr. år.

De tyske forskere indregner både kulstofopbygningen i jorden, brændstofbesparelsen, fortrængningen af udledning af CO2 ved pløjning og den gødnings- og kemibesparelse, man opnår, når man opbygger en sund jord.

– Det er glædeligt, at vi nu begynder at få konkrete tal for, hvor stor en klimaeffekt reduceret jordbearbejdning har, når det er i samspil med sædskifte og efterafgrøder. Vores medlemmer har længe vidst, at det virker, men nu har vi også fået papir på det. Nu kan der ikke længere være tvivl om, at det er den vej dansk landbrug skal i, siger formand for FRDK, Henrik Terp.

Læs mere her.

2 kommentarer til “Conservation agriculture får grønt stempel for at være CO2-neutral”

  1. Men er målet med “regenerative farming” ikke at trække CO2 ud af atmosfæren, så det påvirker klimaet i positiv retning? CO2-neutral er da fint nok, men hvis den mængde CO” der findes i atmosfæren, skal nedbringes, må ambitionen vel være et landbrug der trækker CO2 (“drawdown”) fra atmosfæren og lagrer det (sequestering) i jorden.

  2. Hej Jesper,
    Studiet konkluderer, at CA ikke alene er klimaneutralt, men også lagrer CO2 som kulstof (humus) i jorden samtidig med, at der bliver meget mere biodiversitet, kvælstof fastholdes i stedet for at tabes til vandmiljøet, erosionen mindskes, der bruges mindre brændstof til maskiner, som ikke skal have så meget trækkraft mv. Der udledes også mindre lattergas, fordi plantemateriale ikke kommer ned i jorden. Det er de korte overskrifter om det positive ved CA, som du kan læse mere om i bogen “Sund jord – fra pløjning til CA”, som jeg har skrevet for nogle år siden.

Der er lukket for kommentarer.