Mere effektiv og mere klimavenlig HIV-medicin

HIV-medicinen, Dolutegravir blev introduceret i 2017 og er medicinsk overlegent i forhold til forgængeren Efavirenz. Men ifølge et nyt studie fra Unitaid er præparatet også langt mindre klimabelastende.

Efavirenz har en mere kompleks kemi med højere kemikalieforbrug og mere energikrævende processer, både under produktion og ved senere bortskaffelse.

Med 24 millioner daglige brugere svarer den samlede klimabesparelse til 26 millioner tons CO2 over en 10-årig periode! Studiet understreger potentialet for at reducere klimaaftryk i sundhedssektoren – og blæser dørene op for en ny produktkategori af ‘klimasmarte medikamenter’.

Læs mere her

Kilde: ActualNews

En kommentar til “Mere effektiv og mere klimavenlig HIV-medicin”

  1. Der er jo spændende at høre om et område som selv jeg der har boet i Afrika i 20 år næsten har glemt.

    24 millioner daglige brugere er godt nok også en klump.

    Er der nogen herude der ved hvordan det går med udviklingen? Spredes Hiv stadig eller er vi på vej hen over toppen af problemet?

    Med 24 millioner ud af 8 milliarder taler vi om ca. 0.3% af verdens befolkning som har Hiv.

    Der er jo positivt i sig selv med en så lille del. Selvom tallet er stort.

    På et tidspunkt havde en større minoritet af homoseksuelle sygdommen, men ændret seksualpraksis satte så vidt jeg forstod et punktum for dette.

    HIV opstod jo, til trods for store kampagner om alle andre forklaringer, ved fremstilling af Polio vacciner i Afrika, hvor man tidligere havde anvendt Macaq aber på Philippinerne anvendte man så Chimpanser i Afrika. Men ligesom Macaq aberne jo havde en virus, SV40 blev den kaldt, så havde Chimpanserne HIV. Det vidste man dog ikke. Så HIV bredte sig lynhurtigt, i Afrika, på grund af dette, og i menneskene, fordelte det sig på 3 forskellige stammer, HIV I, II og III. Den oftest forekommende blev HIV-I, som manifesterede sig i Europa og Afrika hovedsageligt. Det var den mildeste form. Med længst sygdomsperiode. Dette følger helt almindelig udvikling, som vi også har set med mængder af andre smitsomme sygdomme, fordi de værste af dem får jo aflivet værten inden den spreder sig, så på den særdeles positive front udvikler langt de fleste virus sig sådan at de bliver mildere, og så finder naturen på et eller andet.

    Vi mennesker render rundt med omkring 130 forskellige lignende virus i vore gener, altså, human immunodeficiency virus 🦠 typer som vi som menneskerace har formået at pacificere over generationer. HIV som vi kender det, ender på samme måde. Hvilket igen jo er en særdeles positiv ting, at vi som levende væsen er med i en udvikling som over tid gør os stærkere og stærkere.

    Hvad der kan være yderligere interessant at vide er at det for mange jo ER muligt at indstille sig på en livsstil der gør at de ikke behøver HIV medicin. Men det er en dans på en knivsæg, fordi HIV slår den ene del af immunsystemet ned, og derfor er det ikke en sikker strategi.

    Visse mennesker, ca. 1% af verdens befolkning, kan ganske enkelt ikke blive syge af HIV. De kan blive smittede, men sygdommen udvikler sig aldrig og de er heller ikke smittefarlige. En særlig gruppe af prostituerede omkring grænseområdet imellem Kenya og Uganda som hovedsagelig servicerer lastbilchauffører, hører til iblandt disse. Man undersøger stadig, nu på 20. år, hvorfor dette er tilfældet. Een af forklaringerne er at de som kunne blive syge, jo døde. Men det er ikke nok…

    Nuvel. Tallene, 24 millioner, er interessante. Det skulle vel glæde os alle om tallet om måske 10 år er faldet til 6 millioner.

Der er lukket for kommentarer.