Trivselsøkonomien i grøde

Vi står med enhistorisk udfordring i bestræbelsen på at komme væk fra at måle i BNP og til at måle i en trivselsøkonomi. Sådan blev der bl.a. konkluderet på den store konference der blev afholdt den 30. og 31. maj i København.

Som Mads Falkenfleth, direktør for tænketanken WELA siger»Vores udfordring er, at vi har arvet et økonomisk system, som skal levere uendelig vækst i bnp, uanset hvad der sker med vores trivsel, vores planet og vores natur. Vi har brug for et økonomisk system, som leverer trivsel og beskytter naturen, uanset hvad det betyder for bnp – det er trivselsøkonomi.«

Der er opbrud i den økonomiske tænkning. Katherine Trebeck, medstifter af den globale Wellbeing Economy Alliance nævner den skotske regering, der har et formuleret mål om at skabe en trivselsøkonomi, den finske regering med dens nationale handlingsplan for det samme, Wales, der har en lov med trivselsmål og en fremtidskommissær som indpisker. Hun beretter om den reducerede moms på reparationer i Sverige, om italienske kooperativer med bæredygtighed i centrum, om restauranten i Sydney, hvor alt fra inventar til serveret mad er skabt ud af affald.

Læs mere om den velbesøgte konference her.

Skriv en kommentar