Fra Tyskland til Sydkorea bliver regeringer pålagt mere ambitiøs indsats for klimaet.
En international topdomstol sagde i denne uge, at stater er juridisk forpligtet til at bremse drivhusgasser for at beskytte havmiljøet, et skridt, der hyldes som et skelsættende øjeblik.
I en session i Hamborg, Tyskland, sagde Den Internationale Havretsdomstol, at planetvarmende gasser absorberet af havet tæller som havforurening, og tilføjede, at rige lande var forpligtet til at reducere emissioner hurtigere end udviklingslande.
Det er første gang, en international domstol har udsendt en sådan erklæring, og det er et voksende tegn på, at domstole vil spille en stadig vigtigere rolle i at hjælpe med at nedbringe emissionerne.
I mellemtiden i Sydkorea blev de sidste argumenter hørt i en historisk sag, der involverede mere end 200 sagsøgere, der tog regeringen til opgaven over klima-inaktivitet. De omfatter 60 børn, der hævder, at deres grundlæggende rettigheder til liv, lykke og frihed er blevet krænket.
Jiyoun Yoo fra Amnesty International Korea, som støtter sagsøgerne, sagde: “Klimakrisen er allerede over os, men dens virkninger vil kunne mærkes mest intenst af fremtidige generationer. Sager som denne er afgørende for at sikre borgernes rettigheder over for denne eksistentielle trussel.”
En dom i sagen, som ifølge Amnesty kan danne præcedens for menneskerettighederne, ventes senere i år.
Kilde: Positive News