Valget gennemførtes i Senegal

Vi hørte meget om at Vestafrikas sidste demokrati i Senegal lukkede fordi præsidenten udskød valget. Vi hørte ikke så meget at valget gennemføres og inden for den tidsramme loven kræver.

Efter måneders usikkerhed og protester ser det nu ud til at senegaleserne alligevel skal til stemmeurnerne i marts.

Den siddende præsident Macky Sall udskød ellers tidligere på året valget, der skulle være afholdt 25. februar. Det pustede luft i senegalesernes frygt for at præsidenten ville forsøge at tiltuske sig en tredje præsidentperiode, hvilket vil være et brud på landets forfatning, og afstedførte stor uro og mange demonstrationer.

Sås præsident Macky Sall annoncerede at valget vil blive afholdt 24. marts.

Der blev tale om et helt fredeligt valg og en fredelig magtoverdragelse.

Vinderen er Bassirou Diomaye Faye, løsladt fra fængslet blot 10 dage før valget, hvor han var blevet anklaget for at tilskynde til et oprør og kritisere den retlige procedure i Sonkos retssag (politikeren, der var fængslet for at anklage turistministeren for tyveri). Amadou Ba, det siddende partis kandidat, indrømmede fredeligt mandag, baseret på tidligere stemmeoptællinger, der viste Faye i spidsen.

“Vi er glade, der var ingen vold her, sindsro er dagens orden,” fortalte en ung senegalesisk kvinde til France24 . Mediet rapporterede, at festglade dansede og satte fyrværkeri af for at fejre det.

Læs mere her og her.