Uruguay er en fantastisk energihistorie

Uruguay er i dag et vidne til en næsten fuldstændig overgang væk fra fossile brændstoffer i elproduktion. Afhængigt af vejrforholdene genererer landet mellem 90 og 95 procent af sin strøm fra vedvarende kilder , nogle gange endda 98 procent. Uruguays transformation præsenterer det som en potentiel model for lande, der forsøger at reducere deres afhængighed af fossile brændstoffer.

En drivende kraft har været kernefysikeren Ramón Méndez Galain: “Jeg havde arbejdet i udlandet i 14 år, og da jeg kom tilbage, var der denne energikrise, men den eneste løsning, folk gav, var at installere et atomkraftværk – det var det. Jeg var kernefysiker, så jeg troede, jeg kunne forstå lidt om dette problem.”

Da Galain så dybere ind i atomkraft som en potentiel løsning på Uruguays energikrise, blev han mindre overbevist. I stedet argumenterede han for vedvarende energi. I et papir, han udgav om emnet, forklarede Galain, hvorfor Uruguay burde investere i vindkraft. På grund af sin overbevisning blev Galain udnævnt til Uruguays energisekretær med til opgave at udføre denne ambitiøse plan.

Som modstykke til at skulle importere store mængder af fossil energi stod Galain bag opførelsen af ​​over 50 vindmølleparker samt udvidelsen af ​​vandkraft for at opfylde dette stigende behov.

Begrebet ” retfærdig overgang ” blev væsentligt for at sikre, at ingen blev efterladt. I modsætning til hvad folk forventede, så opstod der næsten 50.000 nye arbejdsmuligheder . Omskolingsprogrammer hjalp med at tilpasse sig det skiftende energilandskab, hvilket eksemplificerer landets dedikation til en inklusiv transformation.

Nogle havde håbet at energiprisen kunne sænkes, men den er på samme niveau. Om det siger Galain: ”Vi havde 40 procent fattigdom; nu er det 10 procent, og ekstrem fattigdom er næsten forsvundet. ” 

Læs her mere om den spændende omstilling – også om de udfordringer som omstillingen har afstedført.