“Verdens Bedste Nyheder” har også i 2023 forsynet os med en lang række opmuntrende nyheder. Her ved årsskiftet gør de status og nævner nogle af de vigtigste nyheder fra året. Til sidst laver de en quiz. Her følger hvad chefredaktør Thomas Ravn-Pedersen skriver:
Nytår er for mange en oplagt mulighed for at gøre status og både kigge tilbage på året der gik og frem på det, der venter. Vi bliver hvert år kontaktet af andre medier, der gør det samme – og som spørger os, om vi ikke kan hjælpe med at finde årets bedste nyheder. Og det kan vi selvfølgelig!
I år har min kollega Sophie Rytter Skjoldager blandt andet talt med Politiken. Og netop besøgt Go’ morgen Danmarks studie tidligere i dag (spol frem til 14.40). I den forbindelse har hun også kigget lidt i krystalkuglen for 2024.
Jeg har gjort lidt det samme: Spurgt mine dygtige kollegaer, hvilke af deres nyheder igennem året, de synes var de bedste, stærkeste og vigtigste. De er alle et genlæs værd og minder os om, at 2023 var meget mere end krige, konflikter og naturkatastrofer.
Anders Seneca Bang skrev blandt andet om, hvordan verden har gjort enorme fremskridt mod en af livets største tragedier. Læs den, fordi det er helt vildt: 21.000 babyliv bliver reddet hver dag. Historien er en boulionterning af fremskridt: Flere vacciner, adgang til lægehjælp, bedre ernæring og rent drikkevand.
Det var som om, det omsider og for alvor gik op for de fleste i 2023, at klimaet er vor tids største udfordring. Vi er meget langt fra at løse den, men som Anders siger: Der sker alligevel rigtig meget vigtigt. Faktisk er udledningerne fra verdens strømproduktion snublende tæt på at toppe.
Sara Bang har blandt andet skrevet om luften, vi indånder hvert sekund. De færreste af os tænker over, at den kan være dødelig. Men nu redder renere luft i Europa liv. Partikelforureningen er nemlig halveret på under 20 år.
Sara husker også særligt tilbage på historien om, hvordan mexikanske aktivister smugler abortpiller over grænsen til kvinder i USA. Læs den, fordi den viser, at selvom abort forbydes, forsvinder behovet ikke. Og fordi den fortæller om solidaritet på tværs af landegrænser, hvor kvinder hjælper hinanden, når andre mennesker vil bestemme over deres krop.
Anna Gudmann Hansens yndlingsartikel er også en af dem, der burde have ryddet forsider: I august lykkedes det FN med hjælp fra en lang række lande at afværge verdens største olieudslip ud for Yemens kyst. Den viser, at nogle katastrofer faktisk kan undgås, når verdenssamfundet samarbejder om løsningerne.
Katrine Abildgaard Kelgren og Sophie Rytter Skjoldager skrev blandt andet om, hvordan girlpower og pengegaver sætter en stopper for Indiens mange barnebrude. Faktisk i en sådan grad, at vi ifølge FN kan skimte verdens sidste barnebrud i horisonten.
Listen kunne blive ved og ved. Hvis du ikke kan få nok, så vil jeg anbefale dig at kigge på årets nyheder i vores tre sektioner om kloden, mennesker og teknologi.
Sidst men langt fra mindst, så har vi lavet en nytårsquiz til dig. Tag den med og spred håb for verden på årets sidste aften.