De konstruktive nyheder har vokseværk

Konstruktive nyheder er vokset ganske meget gennem de seneste år. Det slår forskeren Karen McIntyre ved University of North Carolina fast efter at hun har undersøgt hvad der er sket på området siden 2012. Her var der stort set ingen konstruktive nyheder eller ”løsningsnyheder” som hun også kalder det. Der var positive nyheder a la ”barn reddet op af en brønd”, men ikke det vi forstår ved konstruktive nyheder.

Hun definerer i øvrigt selv konstruktive nyheder: ”Konstruktiv journalistik er en spirende form for journalistik, der anvender teknikker fra feltet positiv psykologi til nyhedsarbejde i et forsøg på at skabe mere produktive, engagerende nyhedshistorier, mens de forbliver engageret i journalistikkens kernefunktioner.”

I 2015 lavede hun som den første forsker en afhandling. Siden har flere andre forskere kastet sig over emnet som vækker stigende interesse i den brede presse: Faktisk fandt en separat Reuters Institute- undersøgelse blandt 303 mediechefer fra 53 lande i januar 2023, at 73 procent af disse ledere planlagde at udgive flere løsninger og konstruktiv journalistik i fremtiden for at bekæmpe såkaldt “nyhedsundgåelse.” (det forhold at stadig flere undgår at læse nyheder, da de opfattes som destruktive og deprimerende).

Et af de medier der er længst fremme med udelukkende at levere konstruktive nyheder er reasontobecheerful som startede i 2019.

Man kan læse mere om McIntyres undersøgelsen her.