Med kunstig intelligens fastholdes de oprindelige sprog

Chatbots og anden ny teknologi kan spille en nøglerolle i at bevare sprog, der risikerer at dø ud.

Samlet i små grupper omkring bærbare computere bruger 20 brasilianske teenagere – en gruppe inklusive TikTok-influentere og -spillere – en app til at opbygge en færdighed, der er afgørende for fremtiden for hele deres samfund.

Teenagerne tilhører det oprindelige folk fra Guarani, der er baseret i et samfund to timer fra São Paulo, og de taler flydende både portugisisk og deres modersmål, Guarani Mbya. Men når det kommer til at skrive, bruger de ofte portugisisk, da det var det, de først blev lært at skrive på, hvilket sætter Guarani Mbya-sproget i sin skriftlige form i fare for at forsvinde.

Men siden marts i år har de brugt en app til at forbedre deres evne til at skrive i Guarani Mbya. “Linguistic Assistant”-appen fungerer ligesom autokorrekturen og tekstforslagsfunktionen på mobiltelefoner for at hjælpe dem med at bygge videre på de sætninger, de selv begynder at skrive.

Appen er en del af et projekt finansieret af IBM for at skabe AI-værktøjer til at hjælpe med at bevare og udvide brugen af ​​oprindelige sprog i Brasilien. Eleverne – som udgør den eneste high school-klasse på tværs af syv landsbyer med omkring 3.000 mennesker, med et forbehold på 23.000 kvadratkilometer – blev nomineret af deres bredere samfund til at være fokus for IBM’s AI for indfødte sprogs sociale påvirkningsarbejde i deres region.

Læs mere her

Skriv en kommentar