Egetræer med en god stamtavle

Et interessant træplantningsinitiativ finder sted ved Blenheim gods i Oxfordshire i England. Her ligger nogle af Europas ældste egetræer, der udgør en middelalderlig skov, der spiller en central rolle i genplantningsprojektet. Agern fra de gamle egetræer er afgørende for ambitionerne for den eksperimenterende “superskov”, der plantes i området. 

Blenheim Estate modtog et statstilskud på omkring 1 mio £ i finansiering som en del af en plan, der betaler jordejere for at reservere dele af deres jord til skove med offentlig adgang. Samlet set tjener det til at hjælpe Storbritannien med at nå sine ambitiøse træplantningsmål om 30.000 ha ny skov.  

Det er skovarbejdernes opgave at indsamle og plante i potter på en træplanteskole i området. “Vi putter dem i kompost og venter bare på, at de gør deres ting,” som en af medarbejderne siger.  

Det kan tage flere år, før frøplanterne er modne nok til at blive plantet ud. Selvom det tager lidt tid, bemærker miljøforkæmpere, at stamtavlen til Blenheim-egetræerne bestemt er ventetiden værd. De indfødte træer kan understøtte hundredvis af forskellige arter af fugle, insekter og svampe. 

Læs mere her.