Unge vandt klimaretsag mod kulselskab

16 unge – i alderen mellem fem og 22 år – hævdede, at Montanas fossile brændstofpolitikker bidrog til klimaændringer, som skader deres helbred. Montana – en stor kulproducent med store olie- og gasreserver – afviste påstanden og sagde, at dens emissioner var ubetydelige på globalt plan.

Men i en kendelse på 103 sider satte dommer Kathy Seeley en juridisk præcedens for unge menneskers rettigheder til et sikkert klima ved at finde deres fordel. “Hvert ekstra ton drivhusgasemissioner forværrer sagsøgernes skader og risikerer at låse fast i irreversible klimaskader,” skrev hun.

Det er første gang, en amerikansk domstol har afsagt dom mod en regering for en krænkelse af forfatningsmæssige rettigheder baseret på klimaændringer. Det vil nu være op til Montanas lovgivere at bringe statens politikker på linje.

Julia Olson, administrerende direktør for nonprofit-advokatfirmaet Our Children’s Trust, som repræsenterede de unge, sagde: “Når brande raser i vesten, drevet af fossilt brændstofforurening, er dagens dom i Montana en gamechanger, der markerer et vendepunkt i dette generations indsats for at redde planeten fra de ødelæggende virkninger af menneskeskabt klimakaos.”. Kilde: Positve News

Læs mere her.