Her regner det aldrig – alligevel vokser afgrøderne

På et af verdens tørreste steder flyder vandet, og afgrøderne vokser.

Velkommen til Aqaba ved Jordans Rødehavskyst, hvor ørkenbønderne er på arbejde. Dette er et af verdens mest vandfattige lande – et sted, der importerer 98 procent af sin mad – alligevel trives agurker, peberfrugter og passionsfrugter.

Det er en del af Sahara Forest Project, og det viser, hvordan landbruget kan tilpasse sig udfordringerne med klimaændringer og vandknaphed. Det sker ved hjælp af lo-fi-teknologi, der er bredt tilgængelig. Hele stedet kører på sollys og havvand. Solpaneler giver strøm til et system, der fordamper havvand, hjælper med at holde luften i drivhusene kølig og fugtig, samtidig med at de fjerner salt. Omkring drivhusene dyrkes planter, der kan tåle salt, i hække for at give yderligere afkøling.

I skyggen af ​​solpaneler vokser afgrøder, der ikke ville trives i det hårde sollys, såsom urter og salater. Landarbejdere bestøver planter i hånden og bringer hvepse ind for at give naturlig skadedyrsbekæmpelse. Der udvikles processer til at omdanne affaldsprodukter fra gården og andre nærliggende virksomheder til gødning, så gården beriger jorden i stedet for at nedbryde den.

Kjetil Stake, administrerende direktør for Sahara Forest Project, siger, at alt for ofte bliver jord ødelagt for at lave mad. ”Vores projekt er et eksempel på, hvordan man kan vende det. Viser, at det er muligt at producere mad på en måde, der er godt for planeten i stedet for dårligt for planeten.”

Læs mere her.