De kæmper for at bevare vores boligmasse – og har succes med det

Det nytter noget at råbe højt når verden bliver for skør. Det er arkitekt Line Stougaard og journalist, foredragsholder og klimaaktivist Signe Wenneberg et godt eksempel på.

Der har bredt sig en tendens til “Riv ned og byg op” hvor ejendomsmæglere, byggefirmaer og banker agiterer for, at det bedst kan betale sig at rive et parcelhus eller gammel villa ned og så bygge et nyt. Det vigtige er at få adgange til en attraktiv byggegrund. De postulerer endda at det klimamæssigt vil være det bedste.

Disse påstande gendrives bl.a. i en meget omfattende undersøgelser som konsulentfirmaet Rambøll har foretaget. Her fremgår klart at i langt de fleste tilfælde er det klima- og ressourcemæssigt at foretrække at renovere og klimasikre boligen, fremfor at bygge nyt.

I – samarbejde med Thomas Hebsgaard fra Zetland – har de to søgt at afkræve svar fra f.eks. Huscompagniet og Danske Bank, der ser en god forretning i at rive gode boliger ned og bygge op igen.

Disse og andre virksomheder har da de oplevede et stigende offentlighed og pres været på retræte. De har ikke kunnet argumentere for deres påstande om “riv ned og byg op”. De har således lagt stilen om og fjernet en række eksempler fra deres annoncering på gode boliger, der skulle være nedrivningsegnede – og flere boliger, der stod til at skulle rives ned har fået et nyt liv.

Selvom de har kunnet konstatere en række sejre og begyndende bevidsthedsændring i deres kamp for at passe på bygningskulturen ikke tænkt sig at stoppe. F.eks. kæmper – sammen med ejendomsmægler Adam Schnack – for at ejendomsmæglere skal have efteruddannelse i bygningskultur og boligrenovering.

Læs mere her.