De afsides områder skal også have strøm

Et centralt aspekt ved at hjælpe udviklingslandene er ikke kun at sikre, at de har tilstrækkelig strøm og infrastruktur til at drive nøglefaciliteter som skoler og hospitaler. Det er også vigtigt at sikre, at deres energiinfrastruktur er robust og forhåbentlig kører på vedvarende energi. 

Dette er, hvad OnePower har gjort og fortsætter med at gøre i Lesotho, et meget lille bjergrigt land omgivet af Sydafrika 

OnePower bringer strøm til landdistrikterne i Lesotho i den bæredygtige form af mikronet. Samfund, der er langt væk fra større befolkningscentre, kan være langt væk fra hovednettet, men med de mikronet, som OnePower skaber, kan de opretholde sig selv og være immune over for enhver skade, som større elnet kan pådrage sig. 

“Vi mener, at afrikanere i landdistrikter bør have samme kvalitet som afrikanere i byområderne har ” siger CEO Matt Orosz fra OnePower til MIT News.

OnePowers første minigrid har leveret strøm til 200 kunder i over et år. Orosz og OnePower udvider dette til et otte minigrid-projekt, der vil levere pålidelig elektricitet til over 30.000 mennesker, 13 sundhedsklinikker, 25 skoler og mere end 100 små virksomheder. 

Nye initiativer som dette er ofte afhængige af tilskud til deres startkapital, men Orosz sikrede sig finansiering fra flere private investorer. Ved at sikre, at hans investorer får et afkast af deres investering, vil Orosz og OnePower bevise, at deres forretning og teknologi er værdifulde investeringer. 

“Målet er i sidste ende at bevise, at du kan få dette til at fungere: at du kan generere elektricitet og sælge det til en kunde i Afrika, og at indtægter gør dig i stand til at betale finansmanden tilbage, der hjalp dig med at bygge infrastrukturen i første omgang.” siger Orosz. Hvis vi kan løse økonomien og logistikken i Lesotho, så burde det være meget nemmere at kopiere dette på andre markeder,” siger Orosz.

Læs mere her