Basisindkomst kan spare samfundet for mia.

Ny forskning styrker argumentet for en universel grundindkomst (UBI), hvilket tyder på, at det kan spare Storbritanniens nationale sundhedstjeneste for titusindvis af milliarder af pund. Læs rapporten her.

En UBI garanterer en regelmæssig, statsstøttet indkomst for alle. Fortalere siger, at det kan øge velfærden og økonomien, samtidig med at uligheden reduceres. Kritikere hævder, at det ville afskrække arbejdet.

Rapporten er finansieret af National Institute for Health and Social Care Research (NIHR) vurderede de potentielle sundhedsvirkninger af UBI. Det antydede, at en UBI på £75 om ugen kunne forhindre op til en million tilfælde af depression årligt plus op til en million flere “fysiske helbredssymptomer”, hvilket sparer sundhedsvæsenet for milliarder. 

Holdet bag arbejdet – ledet af professor Matthew Johnson ved Northumbria University – modellerede tidligere tre UBI-ordninger, der kostede regeringen mellem £274-675 mia. om året. Deres scenarier omfattede skatte- og ydelsesreformer, hvilket resulterede i næsten nul omkostninger for de offentlige penge. 

Anthony Painter, en økonomisk sikkerhedsekspert, sagde, at beviserne for UBIs positive virkninger var “ubarmhjertige”. “Det er godt at se evidensgrundlaget blive uddybet for yderligere at åbne debatten om vigtigheden af ​​UBI og økonomisk sikkerhed for sundhed og velvære.” 

Der skal tages forbehold for at der er tale om en engelsk rapport. Dog er der en række afledte besparelser som også kan overføres til danske forhold.

Kilde: PositiveNews