Botswana – et samlet og succesfyldt land

Botswana er en af ​​de hurtigst voksende økonomier i verden. Det gik fra at have 12 kilometer asfalterede veje til over 18.000. I 1966 havde det 22 universitetsuddannede – nu kan det prale af en højtuddannet befolkning, hvoraf mange studerede i Sydafrika, USA, Storbritannien eller Sverige. Efter et par år vendte disse kandidater tilbage og byggede ministerier og hospitaler, universiteter og lufthavne. De førte elledninger og vandrør gennem savannen.

I dag er uddannelse i Botswana stort set gratis, fra børnehave til universitet, og botswanere betaler intet for besøg hos lægen og lige så lidt for frø, gødning og høstarbejdere. Ifølge Transparency International er Botswana det mindst korrupte land i Afrika og også mindre korrupt end mange europæiske lande, herunder Italien, Spanien og Malta. 

Hvad er forklaringen: botswananere har efter afkoloniseringen i 1966 gennemført et monumentalt offer for roen i deres nation – de har nedprioriteret deres dybtliggende stammeidentiteter for samfundsstabilitetens skyld og i processen dannet en samlet stat ud af en multietnisk, flersproget, delvist fjendtlig stammesamfund

Regeringen har  med magt flytter folk rundt i landet for at sikre, at de finder menneskelighed i “den anden” og ikke identificerer sig med en udgrænsende stammen – og det har virket. Læs mere her.