Afrikansk mad skal have en renæssance

Indtil nu har der ikke været meget fokus på afrikansk mad. Det skal der gøres noget ved, siger en kreds i Ghana omkring kokken Selassie Atadika. Hun driver en restaurant i hovedstaden Acra, og på basis af besøg i køkkener i 40 afrikanske lande er hun i gang med at genopfinde det afrikanske køkken.

Som hun siger: “Det nye afrikanske køkken løser rigtig mange af de udfordringer, vi står over for i dag, både i Afrika og i verden. Det handler om at lade markante smage bære retten i stedet for fedt. Det plantebaserede kommer før kødet. Og ingredienserne er traditionelle råvarer som græsfrøet teff eller rodknoldene kassava og yams fra små lokale producenter i stedet for importerede varer.”

Det dysfunktionelle i de internationale fødevaresystemer udstilles i særklasse lige nu, hvor flere afrikanske lande trues af fødevaremangel på grund af den manglende hvedeeksport fra Ukraine og Rusland. Til gengæld mener nogle eksperter, at situationen kan blive startskuddet til, at små afrikanske producenter af alternative produkter endelig kan få en ordentlig pris på verdensmarkedet.

Som hun siger: »Vi er rigtig langt i Ghana, men det her sker i masser af afrikanske lande. Nigeria arbejder med deres traditionelle Itong-køkken, i Kenya sker der noget blandt de kulinariske græsrødder, og Sydafrika er i fuld gang med at definere et post-apartheid-køkken.«

Selassie Atadika tror på, at det i sidste ende bliver den globale mobilitet og møderne på tværs af landegrænser, der også kommer til at bryde madgrænserne ned.

Læs mere her.