Nu kan man også lave hårde oste uden mælk

Det kræver 630 liter vand og omkring 9 kvadratmeter jord at producere én liter mælk. Da mælk er hovedkomponenten i ostefremstilling, overføres det miljømæssige fodaftryk automatisk til en af ​​menneskehedens yndlingsfødevarer. Det er der nu udviklet et vegansk alternativ til, der smager lige så godt men kræver ikke dyr og miljøbelastning.

Der er allerede nogle veganske alternativer til blødere oste, såsom mikrobebaseret mozzarella , men ikke til hårde oste. Det har hidtil været vurderet til at være for kompleks en proces, det skulle sikre at smagen og konsistensen blev rigtig. Den udfordring har dog ikke skræmt fødevarevirksomheden Better Dairy, der fornyelig har sikret 22 millioner dollars til at skabe dyrefri ost.

Virksomheden bruger præcisionsgæring som en del af sine bestræbelser på at skabe et alternativ til hård ost, som forbrugerne ikke vil være i stand til at skelne fra den ægte vare. 

For at sige det enkelt, gør præcisionsgæring i det væsentlige Better Dairy i stand til at producere produkter med en molekylær struktur, der er identisk med konventionelt mejeri. Den bruger samme principper som at brygge øl, kun at slutproduktet er ost. Læs mere her.