Kroniske smerter koster det danske samfund 14 mia kr og en ulidelig hverdag for op mod 1 mio mennesker. I mange tilfælde kan læger ikke – trods nok så mange undersøgelser – ikke afhjælpe smerten.
Det er derfor klogere at indrette sit liv med smerten end bedøve sig med stadig stærkere medicin. Sådan siger de i foreningen af kroniske smertepatienter til netmediet Zetland.
Man er nød til at se på smerter i forhold til det hele menneske: I et norsk forsøg giver man de kroniske smertepatienter en hurtigere, tværfaglig indsats. Det viser gode resultater og langt færre, der ender på opioider (morfinprodukter). Så noget tyder på, at det er vejen frem. Og hvis det også betyder flere mennesker i fleksible job, kan der være meget vundet.
Det er ikke, fordi der slet ikke sker noget. Både Foreningen af Kroniske Smertepatienter og smerteforskere som Morten Høgh er optimister, men oplever, at det også går langsomt med at få myndighederne og politikerne til at forstå, at der skal en grundlæggende ændring til.
“Jeg er i virkeligheden fortrøstningsfuld,” siger Morten Høgh. “Det er altid svært at vende et stort skib. Men der er nogle basale ting, der kunne være virkelig gode at få ændret i hele systemet, ikke mindst at vi måler effekten af en behandling med patientens egne ord. Og at målet ikke bliver at eliminere smerter, men at få dem til at holde sig på et tåleligt niveau, så man kan have et aktivt liv og måske gå på arbejde.”
Iben Rohde fra Foreningen af Kroniske Smertepatienter er enig: “Vi ser en stigende interesse for at forstå problemerne, både fra jobcentre, socialrådgivere og læger. Vi ser også tiltag, hvor man anerkender kroniske smerter som værende sygdomme, der sætter nogle begrænsninger for, hvordan og hvor meget folk kan arbejde. Det, der især mangler er en justering af arbejdsmarkedet, så det kan inkludere dem.”