Tallinn er Europas grønne hovedstad

Estlands hovedstad, Tallinn har vundet den titlen som Europas Grønne Hovedstad i 2023 . Så hvad kan andre byer fra hele verden lære af denne klimavenlige baltiske by?

Ifølge Europa-Kommissionen var de bedste kvaliteter, der kvalificerede Tallinn som Europas næste grønne hovedstad, byens bestræbelser på at beskytte offentlig jord, reducere støjforurening og forbedre vandkvaliteten.

“Tallinn […] demonstrerede engagement og konkrete handlinger for at skabe sundere, bedre steder for sine borgere,” sagde kommissær for miljø, oceaner og fiskeri, Virginijus Sinkevičius.

Tallinns klimastrategi har til hensigt at bane vejen for et “sundt bymiljø og bæredygtig brug af naturressourcer” inden år 2030.

Øget grønt omkring byen er et nøgleelement i Tallinns fælles indsats for at blive mere miljøvenlig. Og det involverer ikke kun plantning af flere træer i byen, men også opretholdelse af vildmark i dens parker og naturreservater – alt sammen i et forsøg på at øge antallet af bestøvere og fremme biodiversiteten i dens bystruktur. Arbejder hen imod det mål er en flok skotske højlandskøer, der kan ses græsse i naturreservatet Paljassaare.

“Målet er at udvide mulighederne for bestøverne og også tiltrække flere mennesker til at bruge bestøvermotorvejen som en grøn korridor, der går gennem seks bydele,” fortælller Liivi Maekallas, gartner og landskabsarkitekt.

Byens ekspanderende grønne korridorer er også en del af dens strategi for at opmuntre folk til at droppe private køretøjer og i stedet begynde at cykle eller gå . Byen har allerede taget et stort skridt i retning af at reducere antallet af biler på sine veje tilbage i 2013  , da den gjorde offentlig transport gratis for alle sine indbyggere.

“For os betyder en grøn hovedstad, at Tallinn er indbydende, komfortabelt og rent – en fremtidens by,” sagde Mihhail Kõlvart, Tallinns borgmester. “Den tid er gået, hvor beskyttelse af naturen og menneskers fremskridt er modsætninger – vi har lært at forbinde innovation og udvikling med en bæredygtig økonomi og grøn tænkning.” Læs mere her.