Sjældent metal vil kunne erstattes

Hvad har touchscreen, LED-belysning og solceller til fælles? Et sjældent metal kaldet indium, som er en nøgleingrediens i deres fremstillingsproces. Indium betragtes som et teknologikritisk element og bruges til fremstilling af tynde film af indiumtinoxid (ITO). På grund af deres høje elektriske ledningsevne og optiske gennemsigtighed er ITO’er perfekte til en bred vifte af skærmteknologier såsom berøringsskærme.

Problemet er imidlertid, at indium er relativt sjældent og sjældent forekommer i grundstofform i jordskorpen. Det betyder, at det normalt udvindes i kombination med andre metaller, såsom zink og bly. Som følge heraf er indium opført som et kritisk råmateriale i Europa.

På grund af dens sjældenhed leder forskerne løbende efter mere almindelige alternativer. Med det mål for øje er forskere ved Paragraf og Queen Mary University of London for nylig stødt på en meget lovende kandidat – grafen

Slutproduktet var en grafen-baseret OLED-enhed, der klarede sig lige så godt som dem, der var lavet med indiumtinoxid. Læs mere her.