Nu bliver det kæmpestore svampenetværk kortlagt

Under vores fødder ligger en uvurderlig allieret i at afbøde klimaændringer, nemlig det  enorme skjulte svampenetværk. Alligevel er disse kulstofdræn dårligt forstået. Dette enorme svampenetværk, skal nu for første gang skal kortlægges – et vigtigt skridt i retning af at beskytte dem. 

Svampenetværk er ikke godt forstået, men vi ved, at de producerer svampe, binder kulstof og sender næringsstoffer til planter. Alligevel går de en usikker fremtid i møde: landbrug, forurening, urbanisering og skovrydning ødelægger disse netværk; tab, der stort set er usynlige.

Men ikke meget længere, måske. I starten af december annoncerede Society for the Protection of Underground Networks (SPUN) planer om at kortlægge netværkene ved hjælp af jordprøver og kunstig intelligens. “En forståelse af underjordiske svampenetværk er afgørende for vores bestræbelser på at beskytte jorden, som livet afhænger af,” sagde naturbevaringsforsker Jane Goodall, som rådgiver SPUN. 

Jeremy Grantham er den filantrop, der finansierer projektet. 

Læs mere her.