En historie om et lokalsamfund i Europa, der tager venligt imod fremmede

Der er masser af historier om hvordan Europa forsøger at støde fremmede fra sig. Historier om at fremmede tages venligt imod og anerkendes er der til gengæld ikke mange af.

En af de få stammer fra den tjekkiske by Brno. Takket være et åbent miljø i byen, hvor den socialt orienterede politiske bevægelse Žít Brno (“Live Brno” på engelsk) var til stede, har indsatsen for integration af de mange udefra fået en vellykket start.

Brnos interkulturelle arbejdere bistår enkeltpersoner, men arbejder også med institutioner, så disse er parate til at tage sig af udlændinge. Det underliggende mål er, at skoler, regeringskontorer, medicinske faciliteter og arbejdsgivere skal kunne interagere med udlændinge på samme måde, som de gør med den indenlandske befolkning.

“Vi er her for at gøre kløften mellem de to kulturer mindre,” siger Karin Atassi, Brnos interkulturelle arbejder for byens arabiske samfund.

Også i Portugal

Der er også andre positive eksempler på venlighed over for fremmede  f.eks. Portugal. Her arbejder Interkulturelle formidlere gennem nationale immigrantstøttecentre og lokale immigrantstøttecentre etableret af den offentlige High Commission for Migration som en reaktion på en tilstrømning af immigranter i 2001. Centrene fungerer som one-stop-shops, hvor migranter modtage en bred vifte af nødvendige oplysninger på ét sted. De forbinder også forskellige institutioner, såsom  undervisningsministeriet, på ét sted, hvilket giver mulighed for lettere administration af indvandrerspørgsmål. Læs mere her.