Reparation er styrket i Europa

Den globale bevægelse for at gøre elektroniske varer lettere at reparere fik en sejr i starten af marts takket være en ny lov, der trådte i kraft i EU. Fra nu af skal producenter af vaskemaskiner, fjernsyn og andre elektroniske varer sikre, at deres produkter let kan skilles ad til reparation. De skal også stille reservedele til rådighed i mindst syv år, efter at modellerne er udgået. 

Det er positive nyheder for forbrugere, der vil være i stand til at fikse gamle ting i stedet for at skulle anskaffe helt nye. Og med den gennemsnitlige europæer, der anslås at producere omkring 16 kg e-affald om året, er loven også potentielt en gevinst for miljøet.

“Dette giver ikke kun præcedens for, at yderligere produktkategorier kan medtages i fremtiden, men det er sandsynligt, at andre regioner nu vil blive inspireret til at vedtage lignende lovgivning,” sagde Ugo Vallauri, medstifter af Restart Project, en britisk social virksomhed, der lærer folk at reparere elektronik.

Siden januar har de fysiske butikker i England været forpligtet til at tilbagetage deres elektronikskrot. Denne forpligtelse er man lovgivningsmæssigt i gang med at overføre til onlineforhandlere. Regeringen bakker op. Se her.

Kilde: Positive News marts 2021