Fra økologisk til bæredygtigt landbrug

Tiden er løbet fra at se økologi som det eneste og rigtige, når det handler om fødevarer. Vi er nød til at se fødevareproduktion mere bredt end da vi for godt 40 år siden startede med Økologi-mærker. Det springende punkt er at økologisk fødevareproduktion kræver ca. 30-40% mere areal for at fremstille den samme fødevaremængde. Det har en lang række konsekvenser for såvel klima som biodiversitet.

Sådan konkluderer journalist Thomas Hebsgaard fra Netmediet Zetland efter en grundig research. Økologi har været en god ramme for nytænkning i landbruget, og har sat en god ramme også for det konventionelle landbrug siger han. Han taler for at økologimærket erstattes af et bredere mærke, der kunne kaldes ”bæredygtig fødevareproduktion”. Det vil kunne omfatte dyrevelfærd, biodiversitet, klimabelastning, grundvandsbeskyttelse o.l.. Det er f.eks. bedre at bruge lidt roundup og så lade være at pløje jorden, som han siger. Læs artiklen her.

 Vi er nød til at læne os op af forskningen og det nuancerer debatten siger han og konkluderer ”Det bedste er ikke altid det der føles bedst”.