Kvindelig imam sikrer nybrud i islam

Islam er mange ting. Det er også kvindelige imamer. Siden 2016 har vi i Danmark haft Mariam Moskeen, der er etableret under ledelse af den kvindelige imam Sherin Khankan. Der er tale om den første moske for kvinder i Skandinavien, men ikke den første i verden. Der findes også moskeer ledet af kvinder i f.eks. Canada, USA, Sydafrika, Frankrig, Kina og Tyskland.

Der er med moskeen, der ligger i København, tale om et opgør med de traditionelle moskeer. F.eks. fastslår Khankan, med henvisning til koranen, at kvinder skal have ret til skilsmisse på lige fod med manden, at man skal kunne gifte sig med mennesker der ikke er. Vigtigt er også at Mariam Moskeen fastslår adskillelsen og tro og lovgivning. Det er den danske lovgivning, der står over koranen, fastslås det – med henvisning til koranen.

Det bliver ikke bare ved snakken. Foreløbig er gennemført over 50 tværreligiøse vielser i Mariam-moskeen, og der er gennemført mere end 30 skilsmisser, hvor kvinder er kommet ud af et voldeligt ægteskab.

Mariam-moskeen har været inspiration for at kvinder i andre lande som f.eks. Finland, England og Frankrig har taget mod til at etablere en moske for kvinder. Læs mere her.

Læs også her Khaterah Parwanis betragtninger om behovet for at imamer tager dialogen og anerkender at Muhammed ikke var et éntydigt godt eksempel til efterfølgelse. Tiden er inde til at vække en muslimsk åndskultur, der indebærer en omfattende religionskritik.

Her endnu en klog kvindes betragtninger.