Næstved er Danmarks første skattely fri kommune

Da byrådet i Næstved den 29.maj blev enige om at skrive under på Oxfam IBIS’ charter mod skattely, var det intet mindre end historisk. For kommunen var nemlig den første, der forpligtede sig til at holde op med at handle med virksomheder, der gemmer penge i skattely.    ”Nu er der hul på bylden,” som Næstved-frivillig Tommy Lindegaard udtrykker det.   Han har sammen med sin frivillig-kollega Finn Hansen arbejdet utrætteligt i månedsvis på at få lokalpolitikerne i Næstved til at skrive under på charteret. Og det var ikke uden en vis portion stolthed, at han i går aftes modtog nyheden om, at det nu endelig var lykkedes.    ”Jeg må sige, at jeg var stolt af min by i går – politikerne i Næstved har vist mod og handlekraft med den her beslutning,” fortæller en glad Tommy Lindegaard.  Det er stærkt gået, Næstved! En af de politikere, som Tommy Lindegaard sender et virtuelt dunk i ryggen, er borgmester i Næstved Carsten Rasmussen (S). Han blev opmærksom på problemet – og løsningen! – under et møde med Oxfam IBIS’ frivillige i Næstved. Og han kunne med det samme se, at kommunen var nødt til at gøre noget.   ”Ved at skrive under på Oxfam IBIS’ charter sender vi et stærkt signal til virksomhederne om, at de ikke skal spekulere i at undgå skat for skatteydernes egne penge. De skal opføre sig ansvarligt, hvis de vil handle med os i Næstved Kommune,” slår borgmesteren fast.  Også han er stolt over, at kommunen nu går foran.   ”Nogen skal jo være de første til at skrive under. Jeg har en stærk formodning om, at det vil brede sig som ringe i vandet, og mange andre kommuner snart går med. Vi skal i hvert fald nok være behjælpelige og fortælle om, hvordan vi som kommune har tænkt os at håndtere det rent praktisk,” siger borgmester Carsten Rasmussen (S).  I Oxfam IBIS kunne vi ikke være mere enige. Det er stærkt gået – af borgmesteren, byrådet og ikke mindst af de frivillige i Næstved. Det kan sagtens lade sig gøre at udrydde skattely, hvis bare vi er mange nok, der står sammen.   Lige nu arbejder frivillige i en lang række danske byer for, at deres kommune skal blive nummer to, der skriver under på charteret. Men vi har brug for endnu flere gode kræfter, der vil være med til at påvirke politikerne lokalt. Vil du være med? Så send mig en mail som svar på denne her – så sætter jeg dig i kontakt med de frivillige i din egen by.