Rekordstor støtte til forskning i psykiatri

En række danskere forskere starter et nyt projekt op som skal løse gåderne omkring psykisk sygdom. Sammen håber de at finde løsninger som kan give patienterne et bedre liv og bedre behandling end der er i dag.

Af Cecilie Dahlerup

SUNDHED: Lundbeckfonden har besluttet sig for at give ikke mindre end 121 mio. kr. til et projekt, som har til hensigt at afdække årsagerne til omkring fem alvorlige psykiske sygdomme. Det er den største bevilling til psykiatrisk forskning i Danmark nogensinde.

Undersøgelsen kommer til at omfatte skizofreni, manio-depressivitet, depression, autisme og ADHD og kommer meget bredt omkring alle aspekter ved sygdommene. Resultatet kan blive en mere effektiv behandling, som er særligt designet til den enkelte patient ud fra patientens genetiske profil, miljø og kliniske sygdomme, skriver Videnskab.dk.

Målet er, at opdage nye metoder og sammenhænge til forebyggelse og behandling og der skal forskes både i gener og i medicinering, for at finde ud af hvilken betydning arv og miljø har og hvilke forskellige vinkler sygdommene kan angribes fra.

Man har nemlig iagttaget, at sygdommene viser sig på forskellige måder hos forskellige patienter. Derfor har forskerne på forhånd en hypotese om, at det kan give en god effekt at behandle forskellige syge personer med samme diagnose på forskellige måder og det skal nu undersøges til bunds.

http://videnskab.dk/kort-nyt/hvorfor-bliver-mennesker-psykisk-syge