Styrket indsats for at bruge kasseret frugt

Meget frugt går til spilde, fordi det er for grimt. Men frugtavlere bruger det til dyrefoder, og iværksættere laver æbler om til vin. Der er nemlig meget potentiale i frasorteret frugt.

78.571 ton. Så meget frugt og grønt røg i 2024 i skraldespanden i Danmark – lidt problematisk, når FN samtidig konstaterer, at vi står i en global fødevarekrise. Virksomheder som Too Good To Go eller Eat Grim har i årevis prøvet at mindske frugtspild (og madspild generelt). De sælger ”grimme” måltidskasser, det vil sige kasser med overskydende frugt fra danske gårde eller supermarkeder. Her bliver meget frugt smidt ud, fordi der enten er for meget af det, eller fordi frugten er ja – for grim. Et eksempel kan være en skæv gulerod eller et æble, der har skrammer. Men faktisk er der meget potentiale i disse deforme frugter, og det har idérige frugtentusiaster spottet. Blandt dem er virksomheden Able Winery, der omdanner restæbler til nye produkter – jeg har smagt deres æblevin på Sydhavsøernes Frugtfestival på Lolland.

Læs mere her.