Borgerne i Fredericia får gratis bustransport fra august 2025. Det er et flertal i byens byråd blevet enige om. Flere andre steder i landet har man også forsøgt sig med gratis busser. På Ærø er bustransport f.eks. gratis hele året for alle passagerer.
Lignende tiltag findes også i Tønder, Vejen,Biulludn, Vejle, Kolding, Haderslev, Aabenraa, Varde og Sønderborg
Kilde: Politiken 22.9.2024
En række sønderjyske kommuner indfører gratis busdrift i 2025. Det kan man have mange meninger om, men det er ganske tankevækkende at alle kommuner – undtagen Vejle – modtager et tilskud på mellem 23 og 15.900 kr/indbygger via den kommunale udligning:
Vejle -150 kr
Tønder + 23 kr.
Fredericia +5.800 kr
Vejen + 6.400 kr.
Billund + 3.800 kr.
Kolding + 1.000 kr.
Haderslev + 8.100 kr.
Aabenraa + 7.400 kr.
Varde + 3.300 kr.
Sønderborg + 7.400 kr.
Ærø + 15.900 kr.
Med andre ord: den gratis busdrift betales af skatteborgere i andre kommuner !
Er det rimeligt ?
Ref: https://www.dr.dk/nyheder/indland/betaler-andre-en-del-af-regningen-dig-tjek-din-kommune-her
Hej Svend Broholm,
Nej, dine beregninger er ikke korrekte. Den kommunale udligning i Danmark er et økonomisk system designet til at udligne forskellene i økonomisk kapacitet mellem kommunerne, så alle borgere, uanset hvor i landet de bor, har adgang til sammenlignelige offentlige serviceydelser som uddannelse, sundhed og social service. Systemet sikrer, at kommuner med svagere økonomiske grundlag får tilført midler, så de kan tilbyde en standard af offentlige tjenester der ligner de mere velstående kommuners tilbud.
Så når nu alle kommuner stilles ens, efter den kommunale udligning er betalt, så må det da være frit for den enkelte kommune hvordan de vil anvende deres midler?
Udregningen af den kommunale udligning er kompleks og baserer sig på flere forskellige faktorer:
Indbyggertal: Jo flere indbyggere, jo større er behovet for kommunale ydelser.
Socioøkonomiske indeks: Indeks der inkluderer faktorer som alderssammensætning, indkomstniveau, beskæftigelsesgrad, og andelen af ikke-vestlige indvandrere. Disse faktorer anvendes til at estimere behovet for offentlige ydelser og støtte.
Skattegrundlag: Hvor meget skat kommunen kan opkræve fra sine borgere. Kommuner med lavt skattegrundlag modtager mere i udligning.
Strukturkriterier: Omkostninger ved geografi og demografi, f.eks. om kommunen er landlig eller urban, og dens befolkningstæthed.
På baggrund af disse faktorer beregnes et udligningsbeløb, hvor rigere kommuner betaler mere ind i systemet, og fattigere kommuner modtager mere. Dette sikrer en mere ensartet standard af kommunale ydelser på tværs af landet.
Så derfor, Søren Broholm:
Hvis visse kommuner vil anvende deres midler til gratis busdrift, medvind på cykelstien, og andre vil have 24 timer åbne biblioteker, nogen vil have flere rock-koncerter og så videre, så må de vel selv bestemme?
Hvad tænker du?