Stærk understrøm af palæstinenserne danner modvægt til Hamas

Der er en understrøm af palæstinensere der anerkender at Israel har ret til at eksistere og som ikke ønsker at gøre brug af vold. Det er Vestbredden der, modsat Hamas, helt tilbage fra 1994 har anerkendt Israel på betingelse af at der ikke skete besættelse af bosiddere. Denne del er dog ikke blevet overholdt idet mere end 500000 israelere har lavet bosættelser.

Ikke desto mindre kæmper palæstinenserne fortsat en ikke-voldelig kamp mod Israel. Det sker bla. ved hjælp af dans, teater og tegneserier.

Der er f.eks.  den organisation, der hedder El-fou Nuun, som er en gruppe af dansere, som optræder med dabke, en traditionel palæstinensisk folkedans. En måde for palæstinenserne at hævde deres identitet på, men også oplyse folk ude i verden. Kampen mod israelerne handler ikke kun om landet, fortalte Sharaf Dahrzeittil til Zetlands medarbejder NAGIEB KHAJA.

Den ikke voldelige indsats betyder dog ikke at israelske soldater og bosættere lader dem i fred.

Selvom det er hårdt at miste venner og familie medfører det dog ikke at den ikke-voldelige kulturelle kamp slår over i vold. Som Sharaf Dahrzeittil siger:

  “Vi skal være stærke og ikke give op. Det her er begyndelsen til enden på besættelsen, så vi må tage dybe vejrtrækninger og fortsætte. Fortsætte med at tro på, at den kunstneriske modstand virker. Indtil vi får vores frihed.”

Læs eller lyt mere her.