Matrikelfinte slut: grænse for hvor stor svinefarme kan være

Efter lang tids pres og protester fra lokale borgere, miljøforeninger og Greenpeace meddelte miljøminister Magnus Heunicke den 20. september, at han har lavet et lovforslag, så matrikelfinten stoppes. Et godt skridt på vejen for at beskytte naturen og det gode liv på landet.

Det betyder, at store svinefabrikker fremover ikke længere kan dele deres grunde op i to, for at få tilladelse til at forurene dobbelt så meget indenfor det samme areal. Det er en vigtig sejr for dansk natur og de lokale borgere, der har kæmpet en lang sej kamp mod svineindustrien. Da lovforslag ikke kan vedtages med tilbagevirkende kraft,  får det ikke indflydelse for indbyggerne i den lille by Rislev ved Næstved, som kæmper mod svineselskabet Tybjerggaard Breeding A/S og opførelsen af endnu en svinefabrik til 20.000 slagtesvin lige ved siden af virksomhedens eksisterende svinefabrik med 120.000 smågrise årlig. Så mens den gode nyhed kan få mange til at ånde lettet op rundt om i landet, er kampen i Rislev endnu ikke vundet. Både Greenpeace og de lokale borgere har klaget over Næstved Kommunes miljøtilladelse. Og bliver der givet byggetilladelse, kommer parterne også med klager over den også til at klage over den.
Læs mere her.