¨Så er “Fossilfri Fremtid” sat i søen

En ny og meget relevant forening har set dagens lys. Den hedder Fossilfri Fremtid. Den er dannet af en stor gruppe bekymrede familier og borgere, der kæmper for at få udbuddet om gas-feltet i Elly-Luke aflyst.

Danmark har – med daværende klimaminister Dan Jørgensen i spidsen i 2021 taget initiativ tilsluttet sig et internationalt initiativ BOGA (The Beyond Oil & Gas Alliance). Initiativet skal fastholde ambitionen om at olie og gas skal blive i undergrunden, men det er en mini-udbudsrunde i gang med at underminere. Den vil give mulighed for at koncessionshaverne vil kunne hente gas i Nordsøen mængder der svarer til dansk gasforbrug i 2 ½ år. Et sådant udbud åbnede den højtprofilerede aftale op for, og det benytter det norske selskab BlueNord  sig af. Det var den dårlige nyhed.

Den gode nyhed er at der faktisk er et eksempel før hvor en udbudsrunde er blevet stoppet, nemlig den runde der gik forud for at Danmark trak den koncession (8. udbud) tilbage der endte med at stoppe for fremtidig olie- og gasudvinding.   

Det er den opgave som den nye organisation vil søge at løse.  En af initiativtagerne, Clara Berg-Jensen, fortæller, at aktivisterne har samlet en gruppe på omkring 250 mennesker, som laver kampagneaktiviteter – og det er alt lige fra at skrive debatindlæg og kontakte journalister og politikere til at arrangere linoleumstryk-værksted for børnefamilier.

“Det er set før i historien, at når mennesker siger ‘stop’, og ‘det vil vi ikke acceptere’, så kan man faktisk godt få stoppet de her fossile projekter,” siger Clara Berg-Jensen.

Læs mere på Facebook: fossilfri fremtid.

Kilde: Zetland 11.9. 2023

Skriv en kommentar