Mennesket er bedre end sit rygte

Der findes en forestilling om, at mennesket viser sit sande, kujonagtige ansigt, når overlevelsesinstinktet sætter ind. Men forskning viser, at vi i langt de fleste tilfælde er villige til at vove pelsen for at hjælpe fremmede i fare.

Forskningen viser derimod, at der er tale om en form for gensidig altruisme, som i sidste ende kommer alle til gode: Jeg hjælper dig i dag, så hjælper du en anden i morgen, og så er der én længere ude i kæden af hjælpsomhed, der hjælper mig den dag, jeg selv får brug for det.

I København satte forskeren Lasse Liebst og hans kolleger sig til at pløje overvågningsbånd igennem med timevis af overfald og slagsmål i Københavns gader. Og de over 500 gadevoldssager maler et andet billede af menneskets natur end et man ellers havde hørt. I tre ud af fire situationer greb en eller flere tilskuere ind for at sætte en stopper for volden. Resultatet kom bag på Lasse Liebst.

En international forskningsgruppe kiggede på voldelige situationer fra Amsterdam, Cape Town og Lancaster, og i ni ud af ti tilfælde var der nogen, der greb ind.

Læs eller lyt.