Blinde kommer til at se

Forskere har genoprettet synet til 20 mennesker ved hjælp af en biokonstrueret hornhinde lavet af svinehud. Gennembruddet bringer håb til de anslåede 12,7 millioner mennesker globalt, som er blinde på grund af, at deres hornhinder er beskadiget eller syg. 

Hidtil har mennesker med hornhindesygdom krævet en transplantation fra en menneskelig donor for at kunne se igen. Men kun én ud af 70 patienter modtager én.

Det kan snart ændre sig, efter at forskere ved Linköpings Universitet (LiU) og LinkoCare forskningsinstitut i Sverige har udviklet et alternativ fra svineskind, et biprodukt fra kødindustrien. 

“Resultaterne viser, at det er muligt at udvikle et biomateriale, der opfylder alle kriterier for at blive brugt som menneskelige implantater, som kan masseproduceres og opbevares i op til to år og derved nå ud til endnu flere mennesker,” siger LiU-professor Neil Lagali, en ledende forsker. 

Et større forsøg og myndighedsgodkendelse er påkrævet, før implantatet kan bruges i sundhedsvæsenet. Resultaterne af undersøgelsen blev offentliggjort i Nature . 

Kilde: Poiive News