Når temperaturen bliver høj , må arkitekturen indrette sig

Når temperaturen runder 45 grader skal der gøres en ekstra indsats for at børnene får noget ud af undervisningen.

I den nordvestlige indiske by Jaisalmer har de nu  indviet en ny bæredygtig pigeskole  der huser 400 piger i alderen 4 til 16 år.

Skolen er tegnet af den New York baserede arkitekt Diana Kellog. Hun har formået at designe en skolebygning der er kølig uden klimaanlæg .

Strukturen har en unik oval form, der giver eleverne mulighed for at studere i fred uden distraktion af den blæsende varme og de regelmæssige sandstorme i området.

“Som kvindelig arkitekt, der designer til kvinder, så jeg på feminine symboler på tværs af kulturer og specifikt symboler på styrke,” fortæller Kellogg  “I sidste ende landede jeg på denne ovale form, der er repræsentativ for femininitet og gav genklang hos mig som formuleringen af ​​uendelighed. Jeg vidste, at jeg ville lave en bygning, der på samme tid blandede sig og voksede ud af det naturlige landskab.”

Udover at rangere højt med hensyn til bæredygtighed, tjener den 836 kvadratmeter store bygning også et symbolsk formål. Mellem bygningens yder- og indervægge ligger klasseværelserne, mens en stor oval gårdhave ligger i midten.

“Jeg ønskede, at designet af skolen skulle give skygge for pigerne i gården,” sagde Kellogg. “Ellipseformen virkede den mest naturlige måde at gøre dette på.”

Ud over at forsyne bygningen med vedvarende energi giver solpaneler på taget også ekstra skygge. Med hensyn til køling anvender bygningen et geotermisk energisystem , mens kalkpudsning på indervæggene giver et ekstra lag isolering.

Ofte brugt i hinduistisk tempelarkitektur beskytter jalis (en form for arkitektonisk udsmykning) eleverne mod områdets hyppige sandstorme, mens de tillader lys inde i klasseværelserne. Derudover opsamler og genbruger regnvandsopsamlingssystemer regnvand på skolens perimeter.

Lokale bygherrer byggede skolen af ​​lokal sandsten, hvilket bidrog til bygningens bæredygtighed og den lokale økonomi. Skolen er en del af et kompleks med tre bygninger, kaldet Gyann-centret.

Komplekset får et performance- og kunstudstillingsrum med museum og bibliotek. Det vil også være vært for Women’s Cooperative, et læringsrum, hvor lokale håndværkere vil lære kvinder traditionelle væve- og broderiteknikker.

Læs mere her.