Tre afghanske kvinder modtager menneskerettighedspris

I et forsøg på at henlede opmærksomheden på menneskerettighedskrænkelser over hele kloden og for at gøre medier og regeringer opmærksomme på vigtigheden af ​​at gøre menneskerettigheder til en prioritet på lige fod med andre politiske beslutninger, uddeles Lantos Human Rights Prize årligt for at øge bevidstheden om mennesker, krænkelser af rettigheder og de personer, der er forpligtet til at bekæmpe dem over hele verden.

Prisen i år gik til tre afghanske kvinder i eksil: Fawzia Amini, der er dommer. De to andre modtagere er: Roya Mahboob, landets første kvindelige tech CEO; og Khalida Popal, medstifter og kaptajn for Afghanistans første kvindefodboldhold. Alle arbejder nu i udlandet.

Ved prisuddelingen sagde Amini “I dette mindeværdige øjeblik i mit liv vil jeg huske kvinderne i mit land og deres smerte, De har mistet alle deres grundlæggende rettigheder. Jeg håber, at verden ikke vil lade os være i fred.” 

Dr. Katrina Lantos Swett, formand for Lantos Foundation, som uddeler prisen, sagde: “På trods af den alvorlige situation, som deres land står over for, har ingen af ​[kvinderne mistet håbet. Jeg overraskes over dette og er inspireret af det.”

Apropos: mandlige tv-værter i Afghanistan bærer ansigtsbeklædning på skærmen for at vise solidaritet med deres kvindelige kolleger, efter at Taleban dekreterede, at alle kvinder skal dække deres ansigter offentligt. 

Mina Lawangeena Sharif, en kvinderettighedsaktivist, skrev således på Twitter : “Afghanske mænd, der dukker op for afghanske kvinder, er ikke kun en gestus. Det er en vending i historien, der vil ændre alt. Modige brødre.”